Tuesday 23 August 2011

A jak ta moje praxe?

aneb jak se z bileho Vladika stal pro Indy cerny Mirecek z Basniku :-)

 No co vam budu povidat respektive psat... posledni tyden praxe, a jeste jsem nenapsal, co tady vlastne delam.
Moje praxe mela spocivat v tom, ze budu pracovat v neziskove organizaci zamerujici se na ochranu zivotniho prostredi, a budu pomahat s rozsirenim povedomim o ochrane a peci prostedi ve kterem tady Indove ziji.
Nicmene bohuzel, kdyz jsem prijel tak organizace nemela moc urcitou praci, takze nemam nejakou urcitou praci a zodpovednost za vysledky. Coz na jednu stranu mam malinko ulehcene, ale zase na druhou stranu me to trochu mrzi, ze nemuzu se vice priucit (ale snazim se to jinak vyuzit).

Organizace funguje ve spolupraci s dalsimi spolky na dobrovolne bazi, a me tu berou spise jako hosta (taky se tady o me tak staraji:-) - jelikoz Indove, obzvlaste Punjabci, jsou velice privetivy a laskavy).
Ackoli nemam uplnou napln prace, tak se tu nenudim (krom prvniho tydne nez jsem pochopil, ze to asi budu musim trochu posoupnout). Proto si trosicku sam urcuji program a vyuzivam prilezitosti, ktere se mi nabizeji.
Takze jsem byl nekolikrat na programu vysadby stromu, navstivil jsem nekolik skol (zakladni, stredni, vyssi), byl jsem na tamnim mestkem uradu, na prohlidce fabrik, videl "zeleny dum" domacich lecitelu, krevni banku, mobilni zubni ordinaci, ucastnil se ruznych setkani, oslav, zasedani atd. atd. atd.

Byl jsem predstaven snad pul mestu (na to, ze Phagwara ma okolo 1 mil. obyvatel - tak to je celkem slusne cislo:-)). Od uplne obycejnych ludi, nejnizsich pomeru, pres stredni tridu - obchodniky, ucitele, doktory, podnikatele, az treba se starostu mesta, presidenty ruznych organizaci a tzkz treba ministra punjabskeho statu. No celkem fajne to bolo :-) (a jeste bude doufam).
S mym "sefem", ktery se o me stara jako o vlastniho syna.
Moje role v tomto opravdu jako takovy Mirecek z basniku - delegace z Evropy - avsak dolary (eura nema :-D).
Ackoli se to zda, jako takova prdlacka, tak to bylo opravdu fajn, a co jsem mel zodpovednost, tak byla vzorne representovat (ne snad svoji vlast :-) ale svoji organizaci) - takze slusnost nadevse. Plus navic se mi parkrat postestilo mit jako host ruznych setkani (samozrejme jsem dostal i nejaky dar) kratkou rec, takze jsem si trochu procvicil svoje prezentacni a recnicke dovednosti. A co vidim jako nejvetsi prinost pro me osobne je, to ze jsem mohl poznat hromadu lidi, poznavat ruzne procesy (v praci, fungovani spolecnosti) a mentalitu lidi... to je k nezaplaceni.
Na druhou stranu to trochu melo i sve nevyhody (respektive takove 2, ktere tu vidim). To, ze jsem nemel prilezitost mit zodpovednost za neco a druha byl jazyk. Muj cil byl se vylepsit v anglictine, ale behem praxe vetsinou se mluvilo Punjabsky (respektive Hindi) - a kdyz jsme sem domahal alespon priblizeni situace, vysvetleni bylo celkem strohe. V pripade moji jazykove schopnosti (zakladni - prumer, coz zapricinuje, ze nemohu vest dialog na hlubsi bazi), tak bych uvital nejakeho sveho tutora, ktery by mel semnou i castecnou trpelivost a vse mi vysvetlovat a vest semnou diskuzi (bez indickeho prizvuku:-)).

A jeden pribeh za vsechny: muj prvni oficialni den v "praci" - nic se nedelo, druhy den az do 4 hodin odpoledne taky nic, a potom prisel muj "sef" (reditel organizace, a byvaly starosta mesta) a zacal kolotoc. Behem cesty na "nejakou" akci jsem byl na ulicich prestaven cca 78 lidem, a potom jsme dorazili na akci (vubec jsem nevedel oc jde), nez jsme vesli do prezentacni mistnosti mi sef jen rekl: "behem sve reci, poprej studentum" a to bylo vse. Byl jsem posazen z boku dopredu a snazil se pochopit oc jde (marne). A po cca 10 minutach jsem byl oficialne privitan a hups neco rekni (hlavne jsem si rikal, neric nejakou hloupost a udelat fau-pau). Pristoupim za recnicky stolek, kamera jede, a ja jen v par kratickych vetach jsem se predstavil, podekoval za privitani a sve organizaci za praxi, pochvalil aktivity a take snazeni studentu, a popral jim hodne uspechu v budoucnu (alespon jsem se trosicku spotil a uzil si adrenalinku v krvy). Az v dalsim prubehu jsem pochopil, ze jde o oceneni nejlepsich studentu vsech skol ve Phagware (mimochodem jsem dostal taky jedno samotne oceneni pro me - coz bylo strasne prijemne) a potom jsem byl predstaven asi dalsim 64 lidem ve meste, na uradu a organizaci :-).

Dalsi pribehy a zazitky az pri prilezitosti skutecneho setkani a povidani - budu se tesit!

No comments:

Post a Comment