Monday 22 August 2011

Co hýbe Indií?

Jsem typ člověka, který má rád o všem přehled a rád se zajímám o všeobecné dění okolo nás - takže sledování novin a událostí je pro mě samozřejmostí (pokud nejsem opravdu out - jako třeba nyní v zahraničí, či se neučím na státnice).

Proto jsem si nemohl nevšimnout současných událostí, které hýbou Indií. To, že Indie je v hodnocení korupce na hodně nízkých pozicích, jsem věděl už předem. Ale že to je opravdu taková Achillova pata jsem netušil.
Přesně týden po dnu Nezávislosti Indie, opět v některých částech stojí na nohou opět - nyní ne kvůli oslavě odproštění z rukou Britského impéria, ale naopak protestu vůči sobě samým. Respektivě, to co právě koloniální systém v lidech pomaličku vychoval, tak za dob "demokracie" dostalo název: korupce.

Setkání s Punjabským ministrem na Den nezávislosti.
Ano, jak už se od pradávna říkávalo: "já na bráchu, brácha na mě". Nicméně, korupce z čistě ekonomického hlediska, je značně neefektivní věc, podkopává princip tržního systému jako celku, což zapříčiňuje značné plýtvání prostředky, než ve férové konkurenci mezi jednotlivými hráči na trhu, a v konečném důsledku na to doplatí kdo? No přeci většinou ti slabší, kdo si nemohou podplácet nebo se to zaplatí z kapes daňových poplatníků.

Co se stalo tedy v Indii? To jak jsem měl možnost poslouchat či přímo se ptát při diskuzích různých lidí - především vlivně postavených (např. ředitel fabriky, bývalý starosta Phagwary - okolo 1 mil. obyvatel, další podnikatelé a doktoři apod.), tak tento systém prorostl téměř celou zemí, a jednotlivými státy (navíc specifikum Indie je i silný náboženský princip, který má k tomu silné předpoklady).
Jeden příklad za všechny: vzdělávací systém. Zavedení povinné školní docházky znamenalo obrovský kus státních prostředků na poskytnutí vzdělání úplně všem dětem. Kapacita státních škol nemohla být pokryta z prostředků a kapacit centrální vlády, proto se otevřel soukromý sektor (financován z části státem a z části soukromých prostředků). Ten byl hodně atraktivní pro spekulanty, kteří si vytvořili mezi sebou konkurenci, a aby nabídli lepší kvalitu výuky pro majetnější, tak začali "přetahovat" kvalitnější učitele k sobě a další věc, která se jednoduše v takové (ne)byrokratické zemi stane (když se skoro vůbec nepoužívají elektronická data, ale pouze knihy). Masová tvorba fiktivních žáků a studentů. Větší dotace od státu... Proto se není čemu divit, že lidé vyšli do ulic. Především v Dillí, ale i ve Phagwaře, jsem za minulý týden viděl 2 agitace a pár průvodů...

A řešení? Nevím, co se stane, jestli padnou nějaké hlavy nebo se to zamete pod kobereček (jako u nás většinou), nicméně ve stavu v jakém je indický systém, by musel asi proběhnout tzv. počítačový Reset, aby se s tím něco stalo.
Avšak souhlasím s myšlenkou kamaráda Abhilashe, který o víkendu postnul na svou zeť na Facebooku svůj názor. Každý jednotlivec je součást celého systému, proto každý by měl začít sám u sebe, a když se změní každý, tak se změní celý systém.

Už před praxí jsem četl různé názory ekonomů a jejich predikce, a Indie je považována za budoucího černého koně ekonomického trhu, ale toto, ji značně zpomaluje, ne-li přímo zastavuje. Proto se není čemu divit, že OBROVSKÝ trend (především tady v Punjabu, kde jsem) mladých lidí je, slušně studovat a našetřit co nejvíce peněz, abych si mohl dovolit studium v top státech - v trendu je Kanada, Austrálie, USA a VB. No což, až čas ukáže, zda-li se tato "budoucnost" Indie navrátí zpět či raději zůstanou v těchto státech, kde se jim bude ekonomicky žít lépe...

PS: Někdy u nás nad tím všeobecným děním reptám, ale teď si říkám, že alespoň nejsme na tom tak hrozně... No ale uvidíme za týden, až přijeduJ

No comments:

Post a Comment